Penzióny na Slovensku,Penzióny ,Penziony Slovensko

Gerlachovský štít

17.03.2011 20:19

Gerlachovský štít, nazývaný tiež Gerlach (pol. Gerlach), je najvyššou horou Vysokých Tatier, Slovenska a celých Karpát. Leží v juhovýchodnej rázsoche Zadného Gerlachu, od ktorého ho oddeľuje Gerlachovské sedlo. Z vrcholu pokračuje hrebeň na Kotlový štít, kde sa rozvetvuje a vytvára známy Gerlachovský kotol. Gerlachovský štít je pre svoju výšku, dostupnosť a krásnu horskú scenériu jedným z najnavštevovanejších vrcholov.
    Gerlachovský štít je pre svoju výšku, dostupnosť a krásnu horskú scenériu jedným z najnavštevovanejších vrcholovej. Výstup na Gerlachovský štít je povolený ľan s horským vodcom.
     Názov vystihuje polohu štítu na niekdajších tatranských pozemkoch Gerlachov. Jeho výškové prvenstvo dokázali barometrické merania jelšavského lesníka Ľudovít Greiner (r.1838, do tych MRŠA sa pokladal za najvyšší vrch Kriváň, Lomnický a Ľadový štít). Prvými návštevníkmi bolí poľovníci a botanici. Možno, že niektore z nich dosiahli aj vrchol. Určite naň vystúpili Rakúsko dôstojníci r.1868 pri kartografických prácach.

Vyhľadávanie